Ta hand om hörapparaten

Få tips på hur man gör det själv eller boka servicetid hos oss

Så tar du hand om din hörapparat

En välvårdad hörapparat håller längre och ger mer glädje till brukaren. Nedan följer några goda råd och rekommendationer som bygger på de vanligaste frågorna från våra patienter. Många hörapparater idag är små och diskreta och har en tunnare ljudslang som kallas “RITE”(receiver in the ear). Det är inte bara en plastslang som leder ljudet in i örat utan en del av hörapparaten och kallas hörtelefon.

Hörtelefon och domer

Om hörtelefonen är av  eller trasig eller om ingången blockeras av vax eller annat fungerar ej hörapparaten alls. Vid vax i dome eller filter bytes detta själv, om hörtelefonen är av boka tid hos oss för byte. För att hörapparaten ska hålla så bra ljudkvalitet som möjligt behövs underhåll och rengöring. Man bör byta domer och filter enligt audionomens instruktion, ofta cirka var 3:e månad. Man kan göra detta själv eller boka tid för service hos oss.

Hörtelefon

Filter

Domer

Rengöring av hörapparater:

Har man en hörapparat med traditionell insats är det en enklare rengöring. På dessa tar man bort plastslangen från hörapparaten och rengör med tvål och vatten tills ev vax försvinner från ljudkanalen. Viktigt att se till att plastslangen är mjuk, om den blivit gul och hård ska den bytas.

Film framtagen av HRF i samarbete med Karolinska Institutet

Att byta slang på hörapparat:

Mät upp en bit ny slang med hjälp av längden på den gamla slangen. Sätt dit den nya slangen istället och släng den gamla.
Byt slang minst var 3:e månad.

Film framtagen av HRF i samarbete med Karolinska Institutet

Att byta filter på hörapparat:

Byt vaxfilter om det har täppt igen med vax. Vaxfilter är något du själv köper och byter.

Film framtagen av HRF i samarbete med Karolinska Institutet

Felsökning:

Om hörapparaten upplevs som “helt död” trots nytt batteri eller efter laddning i över 3 timmar, byt filter och dome om det ff inte fungerar kontakta din audionom.

Andra viktiga saker att tänka på:

Tänk på att alltid ha nya batterier. Trots att man stängt av hörapparaten drar den lite batteri så när man väl tagit ett nytt batteri varar det inte för evigt trots att man inte använt hörapparaten så mycket. Har du laddningsbara hörapparater ska du alltid ladda dina hörapparater när du inte har de i dina öron. Ligger hörapparaterna för länge i urladdat läge förlorar batteriet kapacitet och den håller inte lika länge vid kommande laddning.

Vi kan hjälpa dig med service av din hörapparat, även om du inte tillhör vår vårdklinik.

När var senast du gjorde hörseltest?

Det kanske är dags att göra ett hörseltest för att uppdatera hörselstatusen.

Scroll to Top