Hörseltest

Vad är ett hörseltest, hur går det till?

Varför göra ett hörseltest?

1 av 6 vuxna har idag en hörselnedsättning. Det är viktigt att upptäcka den tidigt så att man får möjlighet att bromsa den negativa utvecklingen samt undvika andra hälsorisker. Att inte höra kan få negativa effekter på ditt sociala liv, öka stressen och man kan även drabbas av huvudvärk, ont i nacke och axlar, trötthet och ökad tinnitus.Hörselskadades Riksförbund rekommenderar att man regelbundet testar sin hörsel enligt följande <44år vart 5 år, 45-59 år vart 3 år och 60+ vart annat år.

Hur går ett hörseltest till?

Ett hörseltest hos oss tar cirka 30 minuter och hela besöket tar en timme. Du betalar endast patientavgift på 100kr (frikort gäller). Besöket hos oss börjar med en dialog med audionomen kring anledningen till att du vill testa din hörsel, din livssituation och annat som är bra för oss att veta. Sedan kliver du in i tysta rummet och audionomen testar hur du uppfattar ljud i olika frekvenser. Detta sammanställs i ett så kallat audiogram, som du också kan få med dig. Skulle det vara så att vi har anledning att misstänka en medicinsk anledning för hörselnedsättningen så kommer vi att remittera till öronläkare. Visar det sig att du har en hörselnedsättning, kommer audionomen att gå igenom olika sätt att skaffa hörapparat och kommer även rekommendera olika alternativ efter just ditt behov.

Du berättar om anledningen till att du vill göra ett hörseltest. Audionomen ställer frågor om din bakgrund, arbete och fritid, tidigare sjukdomar osv.

Du går in i tysta rummet och audionomen gör ett hörselprov.

Audionomen går igenom och förklarar resultatet – audiogram.

Om hörselnedsättning konstateras så går ni igenom olika alternativ för hörapparater. I annat fall får du goda råd för att vårda din hörsel och svar på andra frågor eller funderingar.

Scroll to Top