Välja rätt hörapparat

Vi hjälper dig att hitta rätt hörapparat för dig

Välja rätt hörapparat

Boende i Stockholms Län kan skaffa hörapparater på två sätt. Det ena är att välja ur Region Stockholms upphandlade sortiment till en kostnad av 600 kronor, där finns flera leverantörer och ett antal olika modeller.

Det andra är att använda s.k. ”fritt val av hjälpmedel”. Då kan du välja mellan alla hörapparater. Region Stockholm betalar kostnaden upp till 2380 kronor för en hörapparat och 4760 kronor för två hörapparater. Skulle hörapparaterna du vill ha kosta mer, betalar du mellanskillnaden. Läs mer på vanliga frågor.

Det viktigaste för oss på Lyhörd är du får en hörapparat som bäst passar din hörselnedsättning, behov och livssituation.

Vi är leverantörsoberoende och talar objektivt om fördelar och nackdelar mellan olika hörapparater. Vi arbetar med alla av Region Stockholms upphandlade leverantörer både inom det upphandlade sortimentet och via “fritt val”, däribland med: GN Resound, Oticon, Phonak, Rexton, Signia och Widex.

Det finns olika modeller av hörapparater i olika design, teknik och färgalternativ.

Utifrån patientens livsstil och specifika behov tar man fram och rekommenderar lämplig hörapparat. Om du inte är nöjd med valet av hörapparat så kan du byta eller lämna tillbaka apparaten inom 30 dagar.

Hörapparat-bakom örat

Det finns två typer av bakom örat apparater:  med högtalare i örat eller med öroninsats. Bakom örat hörapparat med högtalare i örat har tekniken både i och utanför örat. De är därför lite mindre än hörapparater med öroninsats. Dessa apparater tar emot ljud bakom örat och skickar därefter ljud från hörapparaten till hörtelefonen som sitter i hörselgången. Dessa hör till de vanligaste hörapparaterna och rekommenderas för lätt till grav hörselnedsättning.
Hos apparater med öroninsats sitter all teknik bakom örat och ljudet leds in med en slang till en individuell öroninsats. Först tar audionomen avtryck av örat. Sedan tillverkas öroninsatsen med perfekt passform för att den ska sitta ordentligt.. Dessa rekommenderas för måttlig till grav hörselnedsättning.

Hörapparat – i örat

I örat apparater sitter inne i hörselgången. Beroende på hörselgångens form kan man använda hörapparater i standardstorlekar eller  individuella som tillverkas efter ett avtryck som har tagits av audionomen. Dessa är de mest diskreta hörapparater, de rekommenderas främst för måttlig hörselnedsättning. Vid lätt hörselnedsättning kan ljudet låta instängt och vid grav är det risk att de inte förstärker ljudet tillräckligt. För hantering av de allra minsta modellerna krävs relativt god finmotorik.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam iaculis lacus lacus. Curabitur lacus risus, rhoncus vitae nulla in, porta.

Funktioner och tillbehör

KOPPLA TILL MOBIL & TV

Det finns olika enkla lösningar att koppla ihop hörapparater med exempelvis mobiltelefon eller TV. Vilken man väljer beror på val av hörapparat. Vi hittar den bästa lösningen för dig och hjälper till att förklara hur man bäst använder den.

LADDNINGSBARA BATTERIER

De flesta hörapparater har batterier som behöver bytas med jämna mellanrum. Vissa hörapparater har laddningsbara batterier som laddas under natten och inte behöver bytas ut. Det gör vardagen lite enklare för dig och är dessutom bättre för miljön.

FJÄRRKONTROLL

Det finns olika alternativ att fjärrstyra hörapparaterna. Man kan köpa till en fjärrkontroll eller så kan man ha en app i mobiltelefonen.

Scroll to Top